top of page
Foodhub-Boerenversneller-091021-©+Marleen+Annema-web-2337.jpeg

Foto door Marleen Annema voor De Nieuwe Boerenfamilie

Over mij

Voedsel gaat voor mij over bijna alles. We eten, verhandelen, verbouwen en koken het. We praten graag over eten, en het is noodzakelijk om te eten. Bovenal zegt hoe we eten iets over hoe we in de wereld staan.

 

Wat en hoe we eten is zo onlosmakelijk verbonden met hoe wij leven en onze werelden vormgeven, dat het voor mij een oneindige bron van nieuwsgierigheid is.

 

In mijn werk breng ik de voedseltransitie samen met filosofie. 

Nieuwsgierig? Mail of app me!

Programma's

'Programma's' zie ik heel breed: denk aan een publiek debat, een serie lezingen, meerdaagse cursus of online training. Projecten met inhoud, zo noem ik 't ook wel eens.

 

De overeenkomst: een programma vertelt altijd een verhaal. Of dat nu één groot verhaal is, of een verzameling verhalen die samen een eigen verhaal vertellen. 

Ik maak programma's op basis van gedegen onderzoek, mijn ervaring in de wereld van voedsel en landbouw, en mijn opleiding tot filosoof. Die expertises komen samen in de vraag 'hoe goed te eten'? 

Voedseltransitie

De wereld van voedsel- en landbouw is in verandering, en met goede redenen. De ecologische en sociale crises buitelen over elkaar heen. Toch ben ik hoopvol: initiatieven en oplossingen schieten als paddestoelen uit de grond. Dat maakt het ook chaotisch. 

In die chaos bieden verhalen richting. Welk verhaal wil jij vertellen?  Welk verhaal moet vertelt worden of wordt over het hoofd gezien? 

 

Ik ben op de hoogte van de ontwikkelingen en actualiteit. Dankzij een ruim decennium aan ervaring in de voedseltransitie, leg ik snel verbanden tussen verschillende thema's. Geen doelgroep in de voedselketen is mij vreemd - van boer tot bord, van chef tot corporate.

Filosofie

Filosofie betekent voor mij ruimte maken om hetzelfde anders zien (dit heb ik gejat van Daan Roovers, publieksfilosoof). Dat doe ik door vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn, in plaats van er vanuit te gaan dat ik het wel snap.

 

Ik zoek naar de vraag achter de vraag, of het verhaal achter het verhaal. 

Ik zorg dat het altijd concreet en herkenbaar wordt.

Achtergrond

Ruim 10 jaar werkte ik in/aan/voor de voedseltransitie. Mijn eerste stappen zette ik hierin als coordinator van het internationale Slow Food Youth Network en jarenlang werken in de horeca (waaronder bij Slow Food Restaurant Merkelbach in Amsterdam).  In 2016 deed ik mee aan de Slow Food Youth Netwerk Academie. Daarna werkte ik als projectmanager en programmamaker bij Food Hub (2016 tot 2022). Hier was ik betrokken bij het opzetten van de Nieuwe Boerenfamilie en het ondernemersprogramma voor boeren 'De Boerenversneller'. Ook organiseerde ik de eerste Chefs Academy van Low Food, maakte ik de online opleiding Cooked History in samenwerking met Kip Republic, en tal van andere programma's voor verschillende doelgroepen van boer tot bord (waaronder meerdere Think Tanks en Summer Schools voor Flevo Campus). Tijdens deze 'deep dive' in de voedseltransitie heb ik leren werken met verschillende doelgroepen, van boer tot bord, zowel nationaal als internationaal, en ontwikkelde ik de fijne kneepjes van het maken van programma's: ieder programma is een verhaal op zich.

 

Daarnaast ben ik opgeleid tot filosoof. Voor mijn masterscriptie  (2022) kwam ik in aanraking met de filosofie van planten. Vaak zien we planten als eten of als  achtergrond van het dagelijks leven. Zelden staan we stil bij wie de plant eigenlijk is: we zijn 'plantenblind'. Nu blijkt uit recent empirisch onderzoek dat planten communiceren, en wellicht zelfs beschikken over plant-specifieke intelligentie. Wat betekent dat voor onze relatie tot/met planten? En wat betekent dat voor hoe we eten, eten maken, verbouwen, en de wereld vormen mét planten? (Spoiler: we moeten planten blijven eten). Anders gezegd: hoe we omgaan met planten zegt iets over hoe we in de wereld staan. Mijn nieuwsgierigheid werd tijdens mijn master opnieuw en vanuit andere hoeken aangewakkerd.

 

In 2023 besloot ik om voor mijzelf te beginnen als programmamaker en -leider. Ik maak programma's van concept tot uitvoering. Als dagvoorzitter leid ik het programma in goede banen.  Soms schrijf ik iets (en dat vind ik heel leuk!). Het liefste combineer ik mijn achtergrond in filosofie en mijn ervaring met de voedseltransitie.

 

Wil je weten hoe ik dat doe en wat ik dan precies doe? Kijk bij mijn werk en diensten

bottom of page