Werk

Ontdek de kracht van graan
'n Wilde Keuze, Flevour & Zonnespelt
Is het mogelijk om in Flevoland een grotere variëteit aan graanrassen te telen en zo de diversiteit aan granen en smaken terug te brengen?
​
Op basis van gesprekken met boeren, verwerkers, kunstenaars en wetenschappers schrijf ik het verhaal van dit Flevolandse granenproject.

Docent master Food Systems Innovation
Aeres Hogeschool Almere
Van september tot en met december 2024 ben ik (vervangende) docent aan de Aeres Hogeschool. Voor de master Food Systems Innovation geef ik lessen die onderdeel zijn van het vak 'Theories of Food Transition'.

Projectleider Duurzame Landbouw
Transitiecoalitie Voedsel
Sinds juli zet ik me ongeveer twee dagen per week in voor de Transitiecoalitie Voedsel als onderdeel van het team landbouw.

High Stakes commissie
Aeres Hogeschool Almere
In 2023 en 2024 onderdeel van de 'High Stakes commissie' om mede te beoordelen of de studenten van de master Food Systems Innovation voldeden aan alle leerdoelen. Ik bracht de blik vanuit het werkveld.

De Plant in onze Maaltijd
SalonTafel, Koken aan de Waal
Aan de Waal zit de kookstudio met moestuin van Rob Beernink en Wendy Otten. Op zondag 26 mei mocht ik daar met de gasten van de SalonTafel in gesprek over de (filosofie van) planten in onze maaltijd. Begeleid door heerlijk eten en drinken vertelde ik over het 'achtergronden' van planten.

Food Pioneers Program
Flevo Campus
Voor de 6e editie van dit programma ging ik met de deelnemers in gesprek over de voedseltransitie: wat is het, hoe werkt het en wat kun je ermee? De deelnemers zijn (startende) voedselondernemers.

Unilever Future Foods Academy
Food Hub
Als dagvoorzitter ging ik zeven dagen op pad met een groep young professionals werkzaam bij Unilever door het Nederlandse voedsellandschap. Het programma kent vier hoofdthema's: plant-based nutrition, sustainable sourcing, food waste en packaging.
​
​
Foto door Tess Janssen voor Food Hub
​
​

Bijeenkomsten Voedselvisie
gemeente Gooise Meren
Ik maakte het programma van twee bijeenkomsten met als doel bij de gemeenschap op te halen wat er in de voedselvisie van de gemeente Gooise Meren moet staan. In overeenstemming met de mensen bij de gemeente bedacht ik een programma en een proces om dat doel te behalen. Als dagvoorzitter leidde ik de avond in goede banen.

Gastcollege Plantblindheid
IIS (UvA)
Voor het interdisciplinaire honoursvak 'Underground', gegeven en samengesteld door filosoof Lisa Doeland aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (Universiteit van Amsterdam), gaf ik een gastcollege over plantblindheid.

Net Positive Young Academy
NP3 Network
Als dagvoorzitter ging ik vijf dagen op pad met een groep young professionals door het Nederlandse voedsellandschap. Tijdens de Young Academy gaan we langs bij boeren, high tech research faciliteiten en spreken we voedselondernemers.
​
​
Foto door Tess Janssen voor Food Hub

Aardappel- en voedselfilosofie
UvA VOX-POP
VOX-POP organiseerde een programmareeks met als thema voedsel voor lichaam en geest. Op basis van inzichten uit onder andere mijn masterscriptie over plantenfilosofie, specifiek over de aardappel, en mijn ervaring in de voedseltransitie, bevroeg ik samen met de studenten onze relatie tot ons eten.

Verslag Boerenlandbouwconferentie
CSA Netwerk Nederland
Ik schreef een verslag voor deze conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd voor de agro-ecologische beweging in Nederland. Het verslag brengt de sfeer van de twee dagen, de inhoudelijke gesprekken en de doelstellingen van deze beweging bijeen.

Rethinking as Changemakers
Aeres Hogeschool Almere
Voor de master Food Systems Innovation gaf ik een talk met workshop over het belang van anders denken als voedselveranderaar. Aan de hand van mijn ervaring en inzichten over (de filosofie van) planten en hoe dat mijn perspectief op voedsel en landbouw veranderde, liet ik de studenten zien welk denken ten grondslag ligt aan de huidige manieren van voedselproductie en -consumptie.

Online Pitchtraining voor voedselondernemers en boeren
Food Hub
Samen met pitchtrainer Linda Vermaat maakte ik een online pitchtraining, onder andere voor de online Boerenversneller, het ondernemersprogramma voor boeren van De Nieuwe Boerenfamilie (een project van Food Hub). Ik schreef het script op basis van haar kennis over pitchen, gecombineerd met voorbeelden op basis van mijn ervaring in de agrarische sector. Samen maakten we opdrachten zodat deelnemers leren wat hun verhaal is, en hoe ze dat vertellen.

Online training Reframing
Food Hub
Samen met senior reframer Beatrijs Voorneman (Reframing Studio) maakte ik een online training 'A Reframing Mindset'. Reframing is een ontwerpmethode die uitgaat van eindgebruiker en de toekomst. Ik schreef het script op basis van haar kennis. Samen maakten we opdrachten zodat deelnemers leren denken als een ontwerper

Neem ook planten moreel serieus
Publicatie in NRC
Naar aanleiding van onderzoek dat liet zien dat planten geluid maken bij stress, schreef ik samen met Eva Meijer (schrijver en filosoof) een opinieartikel voor het NRC van 14 april 2023.

Planten als bondgenoten
Publicatie in Wijsgerig Perspectief
Wijsgerig Perspectief is een publieksfilosofisch kwartaalblad. Voor het themanummer over metabolisme schreef ik een artikel over het 'achtergronden' van planten. In samenwerking met de redactie organiseerde ik een bijeenkomst in het ARTIS-Groote Museum ter lancering van dit nummer. Hier was ik ook een van de sprekers.

Ander (online zichtbaar) werk
Verslag - Marjan Slob, Denker des Vaderlands bij Filosofie in Den Haag tijdens Maand van de Filosofie (2024), thema Chaos.
Essay - Cyborgs Drinken Geen Natuurwijn. Gepubliceerd op 7 maart 2022 op Bij Nader Inzien.
Online opleiding - Cooked History. Voor Food Hub, ism Kip Republic.
Essay - De uitdagingen van de jonge boer. Voor essaybundel De buik van de stad, ism Ron Methorst. Gepubliceerd in 2018.